درخت زرشک ، کوتاه و دارای گل های خوشه ای و زرد رنگ است و میوه اش کوچک و سرخ رنگ و ترش مزه می باشد . زرشک در نواحی شمال ایران ، مازندران ، خراسان و نقاط دیگر ایران می روید . نام های دیگر آن : ” سرشک ” و ” زارج ” و ” زارچ ” می باشد . علاوه بر میوه ی زرشک ، تمام قسمت های درخت زرشک ، از نظر شیمیایی مورد تجزیه قرار گرفته و مواد مفیدی از آن ها به دست آمده که مهمترین آنها بربرین است که در مصارف پزشکی ، صنعتی به کار می رود . قسمت هایی که در غذا و درمان از زرشک بهرهبرداری میشود عبارتند از : میوه – پوست درخت زرشک – ریشه ی درخت – برگ درخت .
1- زرشک به علت سردی طبیعتش ، نفخ آور است و خنثی کننده آن گل میخک می باشد . 2- زرشک یبوست آور است و خنثی کننده آن شکر و شیرینی می باشد . ( خواص میوه ها و سبزی ها / ۱۲۴ . ) 3- آب زرشکی که در منزل تهیه می شود ، دارای طعم گس است ولی اگر چند روز درد داخل بطری یا شیشه سفید ریخته شود و در مقابل نور آفتاب قرار گیرد ، طعم گس آن از بین میرود و فوق العاده خوش طعم و گوارا خواهد شد و اگر آب زرشک را به صورت جوشیده تهیه کنند ویتامین C ( ث ) آن نیز از بین نمی رود و مفید تر خواهد بود . ( همان مأخذ / ۱۲۶ . )